Kop erveur, wind tegen
Blijf op de hoogte en volg Kenneth
21 Februari 2014 | Cuba, Playa Girón
De timing was perfect ruim op tijd klaar met het ontbijt, ‘even’ in de rij bij de bakker waar het aantal broodjes zorgvuldig werden geteld, en nog een keer. We wilden eigenlijk de bolletjes maar er duidelijk gemaakt dat die niet te koop waren. Gelukkig wel de andere pistolets dus weer voorzien in onze broodjes voor onderweg. Wel zo fijn, tenslotte hadden we niet voor niets onze Skippy en ‘Fred en Ed’ mee. Met de warme broodjes terug naar de vertrekplaats van de bus. Helaas is het niet altijd zo dat de plek waar iedereen staat te wachten voor de bus ook de plek is waar deze stop. Dacht handig te zijn om de fietsen alvast de demonteren zodat we die snel in het ruim konden leggen.. nu moesten we eerst nog een stukje met de gedemonteerde fietsen en tassen te zeulen naar die andere plek waar de bus stopte.. Maar alles ging er weer vlotjes in en de toeristen konden weer eens op pad in een airco bus. Je merkt direct dat je je aanpast aan het niets anders kunnen doen dan n beetje lezen, muziek luisteren, oogjes dicht doen. Oh ja zo nu en dan kijk je eens naar buiten naar het landschap wat in een flits voorbij komt…. Toch n heel andere beleving dan het fietsen waarbij je alles veel intenser meemaakt en kunt stoppen waar je wilt.. maar het schiet wel lekker op!
Kaartjes gekocht naar Juhuey Grande en stad op de route van de bus. We werden samen met een paar andere mensen netjes gedropt op de parkeerplaats van een restaurant langs de snelwege. Aangezie het al wat later op de dag was haast op de fietsen weer snel in elkaar te zetten. De uitspraak 'vast is vast' even vergeten waardoor het schroefdraad uit de zadelpenstrop werd getrokken..mmm altijd lastig een zakkende zadelpen. Even speuren op de fietsen welke bout geschikt zou zijn. Werd nog een aardig zoektocht maar gelukkig was er op Sjoukjes fiets eentje die ervoor 'gemaakt ' was. Dacht dat de multitool was meegebracht maar dat bleek dus een kleine vergissing. Even stress dat de bout niet kon worden vastgedraaid maar Sjoukje was al aan naar een local gegaan. Met dank aan die local die zijn combi tang te leen gaf de bout en moer aangedraaid. Ready to go en dat mocht ook wel omdat we nog een mooi stukkie moesten fietsen en de dag niet superlang meer zou zijn.
Een rechte streep naar het zuiden met wind 'lekker' in het aangezicht. Iets van 65km en aangezien we dus 's middags pas vertrokken zouden we volgens een kleine berekening na 1700 aankomen in Playa Giron en dat zonder veel pauzes. Je wilt eigenlijk niet in het schemer of donker in een dorp aankomen om daar dan nog op zoek te moeten naar een casa. Dus het devies was stevig doortrappen met als beloning aan casa aan het strand..Hoe wreed is de werkelijkheid in Cuba. Geen casa aan het strand maar iets in een nietszeggend dorp ver genoeg van de zee dat je die niet meer ziet. Ook de planning was niet helemaal top, of beter gezegd het was nog wel licht toen we aankwamen maar het licht gaat er snel uit. De casa die in het boekje stond was er niet meer en een verwacht hotel nabij het strand was er niet..dus een extra rondje gefietst en de casa waarvan we dachten die ziet er goed uit zat uiteraard vol. Gelukkig wist de eigenaar nog wel een andere casa waar nog plek was dus die kant op om ons daar te overnachten.
Toegegeven dat man van de casa was uitermate vriendelijk en sprak ook nog engels.. Ook nog Tsjechisch maar dat hebben we niet gecontroleerd. Had zijn casa net samen met zijn vrouw net geopend en wat nog bezig met de tweede kamer. Gelukkig hadden ze in het dorp al meer dan 40 casa's dus concurrentie genoeg en de meeste dichter aan de straatkant dan zijn huis. Was eerst in dienst geweest van de staat maar gezien het loon daarna in de beveiliging gegaan van het grote toeristenhotel in Paya Giron. Beter salaris maar als hoofd beveiliging stond daar wel tegenover dat hij 24uursdiensten had, 7dagen in de week.. Ook dat wordt op een gegeven moment iets teveel. Gelukkig voor hem zijn er nog andere beveiligingsfunctie, nu in de beveiliging van een wisselkantoor. Vaste werktijden en beter salaris en perfect te combineren met een casa.
Mbt het dorp dus weinig van gezien maar geloven ook niet dat we veel gemist hebben. Of het moet het lege strand zijn van de varkensbaai.. lang geleden is daar nog n kleine korte strijd gestreden..