Flying
Blijf op de hoogte en volg Kenneth
09 Oktober 2015 | Thailand, Khun Yuam
Net als de vorige dagen probeer ik wel zoveel mogelijk snelheid te halen met zo min mogelijk inspanning dit houdt dus ook in dat ik zoveel mogelijk op de geverfde witte lijn probeer te rijden..Dit scheelt enorm in weerstand en maakt zeker heuvel op t net iets makkelijker. Klein nadeel is wel dat je moet blijven uitkijken, die witten streep wordt met name onder de bomen behoorlijk glad waardoor de weerstand wel heel weinig is. Je slipt dan gewoon weg..
Naast dat de streep gladder is onder de bomen, zorgen deze er ook voor dat het daar een stuk klammer is. Na een paar kilometer was er weer sprake van een beklimming, de vochtigheid zorgde ervoor dat er n lauwwarme vaatdoek over mijn lichaam werd gelegd en dat vaatdoekje direct werd uitgeknepen.. Het zweet stroomt het lichaam uit en lijkt niet op te houden. Het is hier ook dusdanig warmvochtig dat het de eerste fietsvakantie is dat ik heel vaak zonder wielershirt fiets en alleen met n ondershirt. Die dus elke dag in no-time nat van het vocht is..
Lekker kunnen doorfietsen en van de natuur kunnen genieten, de rijst staan schitterend groen te zijn, mais is klaar voor de oogst. Mijn verbaast over de ondernemersgeest van de Thai, bouwen n paar soort bungalows langs de weg voor toeristen (die er nu in ieder geval nauwelijks zijn) Hier een daar n korte stop maar na een uurtje of drie was toch nog meer dan 30kilometer en de bidons waren bijna leeg. Totdat moment weinig restaurants oid gezien maar gelukkig was er weer eentje op het juiste moment. De bidons gevuld en ter plekke een birdy iced coffe opgedronken en met een gerust hart de laatste anderhalf uur.. De dag bestond uit n paar beklimmingen maar het meeste was glooiiend zo ook het laatste gedeelde.. mooi op tijd aangekomen in Khun Yuam. Als beloning een iced Moccha gedronken en het laatste stuk (achteraf paar honderd meter) naar het guesthouse afgelegd. Prima plek en ook hier weer een volkomen leegte. Er schijnt hier dan wel hoog en laagseizoen te zijn maar die zijn wel afhankelijk van de thaise toeristen en hun seizoensindeling.
Ik had het niet verwacht maar er is hier een heus Thai-Japanse friendship hall en een museum. Waar bijna elke toerist de bridge of the river Kwai kent en zijn geschiedenis, kennen slechts de thai en de Japanners de dodelijke geschiedenis die in dit gebied ligt. De weg vanuit Khun Yuam richting Birma zou volgens beeldspraak op de botten van de Japanse en Thaise werkers liggen...grote verschil is daarbij dat in dit geval er geen krijgsgevangenen werden gebruikt maar eigen soldaten en de nodige Thaise (dwang) arbeiders. Het heeft wel geleid dat er een band is ontstaan tussen Thailand en Japan, in ieder geval in dit gebied. Het museum was boven mijn verwachting en qua gebouw en presentaties niet iets wat je in dit en een ander willekeurig slaperige provinciestadje te verwachten...
Morgen richting Mae Hong Son, de plek waar deze 'loop' naar vernoemd is. Als ik het mag geloven zal het dorp niet veel meer zal bieden dan de vorige plekken.. maar we zullen zien.. nog vier a vijf dagen en dan zijn we weer in de buzz van Chiang Mai.